Medische qi-gong therapie

Medische qi-gong therapie is net als de kruidenkunde, acupunctuur en massage een tak van de Chinese Geneeskunde.

De Medische qi gong therapie is in het westen niet of nauwelijks bekend. Langzaam aan komt er meer literatuur voor het grote publiek op de markt en worden er verschillende qi-gong stijlen en vormen gedoceerd en beoefend. Zo komt ook de kennis van deze oude tak van geneeskunde vrij. Qi gong is te vertalen als werken (gong) met energie (qi). Het gebruiken van de qi om gezondheidsklachten te genezen wordt medische qi-gong therapie genoemd.

Medische Qi-gong therapie valt uiteen in 2 delen

  1. Het 1e deel is een vorm van zelf therapie. Hierbij vormen qi-gong oefeningen de basis voor een gezond en lang leven. Vanwege de grote verscheidenheid aan oefeningen zijn ze in 1e instantie gericht als vorm van ziektepreventie. Wanneer er toch ziekte intreed kan de therapeut gericht op de patiënt qi-gong oefeningen meegegeven. Deze oefeningen zijn vooral gericht op het opbouwen, het reguleren en het harmoniseren van energie of om bepaalde lichaamsfuncties te versterken, met als doel om de verstoringen in het lichaam op te lossen. Qi-gong oefeningen worden dus zowel curatief als preventief gebruikt.
  2. Het 2e deel is het manipuleren van de energie van de patiënt door een qi-gong therapeut om de energie van de patiënt te voeden, reguleren of harmoniseren. Hiervoor gebruikt de therapeut zijn eigen energie. Deze therapie vereist van de therapeut een hoge mate van training, energiebeheersing, kennis van energieën, het menselijk lichaam en de natuur. Hiernaast is dezelfde kennis vereist als voor acupunctuur, massage of kruidengeneeskunde.