Nieuwetijdse therapieën

Naast de genoemde traditionele therapieën als acupunctuur, chinese medische massage, kruidengeneeskunde en qigong zijn er door de huidige modernisering nieuwe technieken en behandelwijzen ontstaan.

Deze nieuwe stroming vallen onder de Chinese geneeskunde terwijl de eerder genoemde vallen onder de noemer Traditionele Chinese Geneeskunde. Het grootste onderscheid tussen beide is dat de Traditionele Chinese Geneeskunde geen gebruik maakt van apparatuur voor diagnosestelling en behandeling.

Nieuwe therapievormen

 1. Ooracupunctuur is een techniek die in combinatie met de traditionele methoden gecombineerd als wel losstaand gebruikt kan worden. Het gaat uit van reflexzones op het oor die delen van het lichaam beïnvloeden. Door specifieke punten te prikken of via drukknopjes te stimuleren worden gebieden en functies van het lichaam beïnvloed.
 2. Voet/handacupunctuur is een verfijning van de uit de massage afkomstige reflexzone behandelingen, waarbij het lichaam en de functies op de hand/voet worden gespiegeld. Behandeling kan dan ook dmv massage (vanuit traditie) en door middel van het plaatsen van naalden.
 3. Pols acupunctuur is een nieuw ontwikkelde methode die gebruik maakt van punten rondom de pols en enkel waarbij bepaalde verstoringen kunnen worden opgelost en behandeld.
 4. Neus acupunctuur gaat net als ooracupunctuur uit van reflexzone’s waarbij door het plaatsen van naalden gebieden of functies worden beïnvloed.
 5. Schedelacupunctuur is evenals ooracupunctuur een techniek die gecombineerd kan worden alswel losstaand beoefend kan worden. Door specifieke lijnen op de schedel met naalden te stimuleren worden de hersenen en zenuwen geprikkeld en gebieden en functies van het lichaam beïnvloed.
 6. Elektro acupunctuur hierbij wordt gebruik gemaakt van een elektrisch apparaat die laagspanningspulsen produceert. Het wordt aangesloten op de ingebrachte acupunctuurnaalden zodat deze niet handmatig hoeven te worden gestimuleerd.
 7. Kleurenpunctuur is ontwikkeld door de acupuncturist/homeopaat "Mandel" welke werkt met gekleurd licht (energie) en kleuren (informatie). Het refereert aan de verschillende trillingen van licht en kleuren en de werking hiervan op het lichaam. De punten welke gebruikt worden zijn gebaseerd op de punten uit de acupunctuur
 8. Laseracupunctuur maakt geen gebruik van naalden. Het elektrische apparaat produceert laserlicht die wordt gericht op acupunctuurpunten. De werking en principes zijn gelijk aan de gewone acupunctuur. Voordeel van laseracupunctuur is dat er niet alleen gestimuleerd wordt maar ook warmte wordt toegevoegd waardoor het zeer geschikt is voor zwakke patiënten, kinderen en mensen die bang zijn voor naalden.
 9. Buik / abdomen acupunctuur is een oude methode. Nog relatief kort zijn er nieuwe filosofieën en principe's ontwikkeld die een compleet eigen systeem vormen. In China is het verder ontwikkeld door Zhiyun Bo. Zo wordt het lichaam geprojecteerd op de buik met de navel als middelpunt. Door lichaamsdelen te spiegelen op de buik zijn hiermee in principe ook alle klachten te behandelen. Buikacupunctuur is niet pijnlijk. De naalden worden oppervlakkig in de huid geplaatst door middel van een zgn tube. Meer info www.abd-acupuncture.com ook voor artikelen en onderzoeken over dit onderwerp.
  Recent is hierop een nieuw ontwikkelde visie ontstaan de buikacupunctuur ontwikkeld door S.Rangkuti is gestaafd door onderzoek op het zgn Brain-abdominal acupuncture. Het betreft het stimuleren van de hersenfuncties via de zenuwen op de buikregio. Eea is gerelateerd aan de Chinese visie op orgaansystemen en daaraan gekoppelde ziekteprocessen. Meer informatie vind je op www.acupunctuurba.nl
  Een andere methode is vanuit China geintroduceerd door Kasha Yang. Deze methode is traditioneler en werkt rondom de navel (shenque) om het lichaam te voorzien van energie, bloed en voedingsstoffen. Meer informatie vind je op www.fuzhen.nl
 10. E.F.T. (emotional freedom technique) Deze moderne techniek is ontstaan vanuit de Chinese geneeskunde. In de oudheid gebruikte men kloptechnieken om zich te ontdoen van het oude of dit nu trauma's waren (emotioneel/fysiek) of invloeden van buitenaf (koude/warmte/vocht). Het kloppen activeert de doorbloeding en maakt de spieren los. In de spieren zijn vaak de meeste trauma's vastgezet. EFT combineert specifieke punten met affirmaties om een bepaalde toestand op te wekken en deze te doorleven en is ontwikkeld door de Amerikaanse klinisch psycholoog Dr. R.Callahan. Meer informatie vind je op www.eftnederland.nl
 11. N.A.E.T. (nabudripad's allergy elimination techniques) is een methode ontwikkeld in 1983 om allergieën op te lossen. Het is ook zeer geschikt voor kinderen.
  Meer informatie vind je op www.naet.nl
 12. Dry Needling is een acupunctuurmethode overgenomen door de Fysiotherapie en voorzien van een andere naamgeving. Het principe komt van de Chinese geneeskunde in het behandelen van pijnpunten (ashi punten) en spierontspanningpunten. Deze vormen ook de grondslag voor de moderne triggerpointtherapie. Het effect is het verzachten van spierverhardingen wat een directe pijnvermindering en spierontspanning geeft.