Slapeloosheid
Behandeling Slapeloosheid met Tuina Massage en Acupunctuur.
Ziektebeeld
Eigenlijk is slapeloosheid geen ziektebeeld op zich. Iedereen slaapt wel eens slecht. Wanneer het slechte slapen dusdanige bijverschijnselen gaat geven dat het de algemene dagelijkse gang van zaken beïnvloed, spreken we van slapeloosheid. Deze kun je indelen in kortdurend en langdurend of chronisch. Voor de kortdurende slapeloosheid zijn een veelvoud aan redenen op te noemen welke vaak duidelijk aanwijsbaar zijn. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld spanningen in de relationele sfeer, op het werk of kinderen die de nachten verstoren, maar ook koffie / alcohol of eten kan het slapen beinvloeden. Dit kan op termijn uitmonden in langdurige of chronische slapeloosheid.
Risico's
Als slapeloosheid langdurig is treden altijd bijverschijnselen op die aan de slapeloosheid gerelateerd zijn of er de oorzaak van zijn. Dit zijn veelal vermoeidheid, depressief voelen, hoofdpijn, geheugen en concentratieproblemen, snel geïrriteerd zijn, veel verkouden of ziek zijn, vage klachten, weinig activiteit, verminderde prestaties en natuurlijk slaperig voelen.
Medische behandeling
Voor de westerse medische behandeling valt slapeloosheid onder psychische klachten en worden in 1e instantie slaapmiddelen/tranquilisers voorgeschreven. Deze middelen hebben het nadeel dat er snel gewenning en verslaving optreedt. Het middel werkt niet meer of er is meer van nodig. Je kunt niet meer zonder of je krijgt na het stoppen ontwenningsverschijnselen. Een belangrijk nadeel is verder, dat mensen die slaapmiddelen gebruiken zich vaak overdag ook minder helder en alert voelen. Dit is ook de reden dat ze kort worden voorgeschreven. Daarnaast wordt er gedragstherapie zoals slaapcursussen gebruikt waarin net als onderstaand gebruik wordt gemaakt met tips en trucs om slaap te stimuleren.
Wat kan Acupunctuur en Tuina massage doen
Acupunctuur en Tuina massage kunnen zinvol zijn als er niet alleen maar problemen zijn met de slaap maar ook de bijeffecten als vermoeidheid, slecht functioneren, niet lekker in je vel zitten etc. aanwezig zijn.
Bij het 1e consult wordt uitvoerig besproken hoe de slapeloosheid is ontstaan, wat al geprobeerd is, wat ermee te maken kan hebben, wat je bezig houdt. Het is mogelijk om een dagboek van ca.2 weken bij te houden zodat een goede kijk ontstaat op ritme, slaap-waaktijd, voeding, emoties etc. van invloed zijn op het slapen. Vanuit dit totaalbeeld ontstaat een persoonlijk advies en behandelplan eventueel met zelfmassage en oefeningen.
Wat kun je zelf doen
- Zorg voor zo min mogelijk prikkels voor de ogen, neus en oren (zintuigen)
- Maak de ruimte zo donker mogelijk of gebruik anders een ooglap
- Zorg voor zo min mogelijk geluid (zowel binnen als buiten de slaapkamer).
- Zorg voor zo min mogelijk geur (geen luchtverfrissers, bloemen en planten in de slaapkamer) tenzij je ontspannen wordt van bijvoorbeeld geuren als lavendel of jasmijn.
- Zorg voor een niet te droge of te vochtige lucht. Zorg voor een goede temperatuur in de slaapkamer en in het bed.
- Een partner heeft invloed op uw slaaprust. Is deze onrustig, beweeglijk of snurkt hij/zij ed. Overweeg dan aparte slaapplaatsen.
- Zorg voor regelmaat, het slaap/waak patroon is een ritme welke hierop reageert.
- Voorkom middagslaapjes of het zogenoemde uitslapen. Dit verstoort het ritme en de regelmaat.
- Houdt vaste slaaptijden aan en bereid je voor om te gaan slapen met bijvoorbeeld een vast ritueel.
- Probeer zoveel mogelijk alle stress te vermijden. Los problemen op, bespreek je zorgen met anderen zodat de geest rust heeft.
- Voeding : * Let op je eten en drinken. * Eet en drink met mate, welke maat is verschillend per persoon. * Een aantal voedingsmiddelen kunnen effect hebben op het slapen en afhankelijk van je fysieke toestand verschillend werken. Wat de effecten zijn is ook voor een ieder verschillend. Het is vaak een kwestie van een tijdje proberen. Voedingsmiddelen welke verstorend kunnen werken zijn koffie, thee, cola, alcoholische dranken, redbull ed. maar ook chocola. Ook medicatie en drugs hebben veel effect op slapen.
- Vermijd slaapmiddelen (pillen) en als je ze gebruikt niet langer dan 2 weken deze hebben alleen effect op kortdurende slaapproblemen
- Lees een boek en als je vermoeid wordt ga dan proberen te slapen.
- Neem een warme douche of ga in bad (eventueel met olie zoals Lavendel).
- Week je voeten/onderbenen onder de knie een half uur in warm water (38-40 graden) voor het slapen gaan.
- Stimuleer de hoofdhuid door aan de haren lichtjes te trekken of te kammen.
- Kijk naar het meest saaie TV programma.
- Luister naar rustgevende muziek of saaie radio programma’s.
- Ontspan door bijvoorbeeld een geleide meditatie of een ontspanningsmassage.
- Gebruik homeopatische middelen voor rust en slapen (A.Voogel – Dormeasan, Avena-Sativa complex of Valeriaan-complex).
- Drink slaap/rustgevende thee (Zoals Zonnatura in supermarkt of anders thee van kruiden als valeriaan, citroenmelisse, passiebloem, goudpapaver, hop).
- Ga eens wandelen voordat je gaat slapen.
- Ga sporten in de avond.
- Ook seks kan helpen om te gaan slapen doordat er endorfine’s (hormonen) vrijkomen.
- Doe taiji, qigong of yoga of mediteer voordat je gaat slapen
- Maak gebruik van autogene training (ontspanning gehele lichaam)
- Masseer je voeten en onderbenen, dit brengt je gedachten omlaag en stimuleert het autonome zenuwstelsel.
- Klop met je vingertoppen op je hoofd van midden uit naar buiten (links, rechts, voor en achter) “zachtjes”
- Masseer acupunctuurpunten zoals hart 7, milt 6, maag 36, nier 1 en slapeloosheidpunt onder de voetzool. Doe dit echter in overleg met uw acupuncturist, tuina therapeut.