Overgangsklachten

Behandeling Overgangsklachten met Tuina massage en Acupunctuur.

Ziektebeeld

De menopauze is geen ziekte voor de vrouw maar een overgangsproces van vruchtbaarheid naar onvruchtbaarheid, waarbij de menstruatie stopt. Een overgangsproces wat voor vrouwen ongemakken met zich mee kan brengen. Het oplossen of behandelen van klachten is dan ook enkel nodig als er teveel of specifieke klachten of ongemakken zijn.

De leeftijd ligt het normale geval tussen de 45 en 55 jaar. Van invloed op de start zijn zaken als overgewicht (later), roken (eerder), vroege puberijd (eerder), sociale status (de hogere sociale klasse vaak later). Tegenwoordig zijn ook van invloed medicatie op basis van hormonen, voeding, operaties van eileiders, baarmoeder en behandelingen voor zwangerschap als IVF ed.

Het intreden van de menopauze is het gevolg van een afnemend aantal eicellen met als gevolg het wijzigen van de hormoonhuishouding. Zijn er tijdens de vorming van de baarmoeder circa 6.000.000 mogelijke eicellen, bij de 1e ongesteldheid nog maar 300.000 over en bij de start van de menopauze nog maar 10.000. Dit geeft aan dat het intreden van de menopauze geen plotselinge maar een geleidelijk proces is. De afname van het aantal eicellen heeft een wisselwerking met de hormoonproductie, er ontstaan hormoonschommelingen in de afgifte van FSH, progesteron en oestrogeen om een nieuwe balans te vinden. Dit vormt dan ook de basis van de klachten die kunnen ontstaan.

Dit kunnen zijn

Verloop

Vaak is het volledig stoppen van de menstruatie een langdurend proces van het vinden van een nieuwe balans. De gemiddelde duur ligt rond de 4 jaar. De ongemakken worden in de meeste gevallen minder als de menstruatie is gestopt en de hormoonhuishouding tot rust is gekomen.

Risico’s

De meest aansprekende en bekende is de osteoporose. Hierbij wordt de botdichtheid aangetast en de botten worden zogenoemd poreus. Hoewel dit een natuurlijk proces is van het ouder worden is er als gevolg van de hormoonwijziging kans dat er een toename van osteoporose kan optreden. Ook kunnen er gewichtsveranderingen optreden zowel een toe- als een afname. Dit heeft te maken met een verhoging van de bloedvetten. Dit verhoogt ook de kans op het ontstaan van arteriosclerose (aderverkalking), en hoge bloeddruk eventuele gewrichtsklachten en ouderdom diabetus.

Westerse Medische behandeling

Bij hevige overgangsverschijnselen kan worden gekozen tot het geven van hormoonpreparaten die het tekort aan hormoonproductie opvangen waardoor klachten verminderen. Dit is echter een tijdelijke oplossing.

Wat kun je zelf doen

Kruiden westers

 • Kuisbes of monnikspeper (vitex agnus-castus)
 • St.Jans kruid (Hypernicum perforatum)
 • Rode klaver (Trifolium pratense
 • Zwarte zilverkaars (Cimigcifuga racemosa
 • Hop (Humulus lupulus)
 • Yam (Dioscorea villosa)
 • Homeopatisch middel

  Zelfmassage

  Masseer je buik 1 maal daags. Maar niet tijdens de menstruatie.

  Leg je rechterhand met de palm naar beneden op je buik en leg je linkerhand eroverheen. Wrijf gedurende 1 minuut zachtjes met de klok mee. Leg je handen aan weerzijden van de buik en schrob gedurende 1 minuut met een horizontale beweging naar de andere zijde.

  Schrob gedurende 1 minuut met beide handpalmen over je onderrug. Begin zo hoog als je kunt en masseer naar beneden tot aan het heiligbeen.

  Druk en kneed gedurende 1 minuut met je duim zachtjes de spieren aan de achterkant van de nek, van boven naar beneden.

  Druk Leg je rechterhand met de palm naar beneden op je buik en leg je linkerhand eroverheen. Wrijf gedurende 1 minuut zachtjes met de klok mee. Leg je handen aan weerzijden van de buik en schrob gedurende 1 minuut met een horizontale beweging naar de andere zijde.

  Schrob gedurende 1 minuut met beide handpalmen over je onderrug. Begin zo hoog gedurende 1 minuut zachtjes op de volgende punten, milt 6, nier 1 en nier 3 (locatie op aangeven therapeut)

  Qi gong oefeningen

  Wat kan Acupunctuur en Tuina massage doen

  Vanuit de chinese geneeskunde zijn overgangsklachten veelal het gevolg van de vermindering van de energie die we bij de geboorte hebben meegekregen en de geërfde energie. Deze energie is opgeslagen in de nieren en in de eicellen (erfelijk Dna) en vormt de reserve voor het gehele lichaam. Ze bestaat uit een Yin en een Yang deel. Afname van de ene betekent een verstoring van het andere deel. Vandaar dat klachten zoveel kunnen variëren. Zo kunnen er hittesymptomen zijn als opvliegers, roodheid, zweetaanvallen, prikkelbaarheid, droogheid maar ook koudesymptomen als oedeem, slecht geheugen, rugpijn, vermoeidheid.

  Omdat de symptomen kunnen verschillen is behandeling voor een ieder ook verschillend.

  Zowel acupunctuur als Tuina hebben als doel het lichaam weer in balans te brengen en juist het vinden van een nieuwe balans is in deze periode “de menopauze” het geval.

  De menopauze tot stoppen brengen zal niet lukken.

  Naast de acupunctuur kan door voedingsaanpassingen ook goede effecten worden bereikt.

  Zelfmassage is ook mogelijk informeer hiervoor bij uw TCG therapeut