Gordelroos

Behandeling Gordelroos met Tuina massage en Acupunctuur.

Artrose en artritis worden vaak onder een noemer genoemd maar zijn totaal verschillend. Artrose is een aandoening van het kraakbeen in het gewricht. Het kraakbeen bevind zich aan de botuiteinden en zorgt voor beperking van de wrijving van het bot. Doordat door ouderdom, veel gebruik of trauma, het kraakbeen is beschadigd ontstaat wrijving in het gewricht waardoor er pijn en stijfheid van het gewricht ontstaat. Vandaar dat artrose meestal wordt aangeduid als gewrichtsslijtage. Aantoning van artrose gebeurd meestal op indicatie van de klachten. Röntgenfoto's tonen meestal geen slijtage van het gewricht aan. Artritis is een gewrichtsontsteking en ontstaat vaak acuut. Het geeft ook dezelfde klachten aangevuld met roodheid en zwelling van de gewrichten. Daarnaast is er vaak koorts en een echt ziekgevoel. Dit wordt veelal veroorzaakt door infecties. De ontstekingsreacties bij artritis versnellen het proces van botveranderingen en -deformaties

Ziektebeeld

Gordelroos is een dermatoom, een uitslag op de huid, veelal aan een zijde van het lichaam namelijk rond de gordel waar ze haar naam dankt. De wetenschappelijke ziektenaam Herpes Zoster zoals deze wordt genoemd bestaat uit 2 delen. Herpes verwijst naar het virus dat de oorzaak is, en zoster is de Griekse naam voor een gordel (wapengordel van de man en siergordel voor de vrouw). Herpes zoster wordt veroorzaakt door het waterpokkenvirus (varicella zoster) een herpes variant die voornamelijk kinderen treft. Wanneer iemand dit virus heeft gekregen verdwijnt dit niet meer uit het lichaam maar sluimert dit in de zenuwuiteinden bij de ruggengraat (ganglia) en kan dit virus dan weer optreden naar buiten waarna het de 2e variant gordelroos heet. Zowel waterpokken als gordelroos komen in principe maar 1 keer voor.

Ziekteverloop

Net als voor waterpokken begint het ziektebeeld in 1e instantie met koortsigheid, niet lekker voelen. Na een aantal dagen ontstaan er rode vlekken op het lichaam die pijnlijk zijn en jeuken. Hierna volgt blaasvorming met vocht die net als bij waterpokken indrogen tot korsten en er afvallen. Dit stadia geeft naast jeuk en pijn ook branderige gevoelens. In 99% van de gevallen eindigt hiermee het ziektebeeld.

Risico’s

In sommige gevallen blijven er na het wegtrekken van de roodheid en blaasjes toch pijnklachten bestaan. Dit worden neuralgieën genoemd omdat de zenuwen zijn aangedaan. In gevallen waar het virus zich op het gezicht bevind worden er anti virale middelen voorgeschreven om verspreiding en vervolgschade aan met name de ogen te voorkomen. Voorkom littekens door de blaasjes stuk te krabben.

Medische behandeling

De medische behandeling bestaat voornamelijk uit het voorschrijven van medicatie voor pijn door pijnstillers, zalven voor de blaasjes en bij gordelroos in het gezicht anti virale middelen om verspreiding en schade met name van de ogen te voorkomen. Wanneer nadat de blaasjes zijn weggetrokken toch zenuwpijn blijft wordt dit voornamelijk behandeld met pijnstillers.

Wat kan Acupunctuur en Tuina massage doen

In de Chinese geneeskunde valt het ziektebeeld gordelroos onder een categorie genaamd wind-hitte in combinatie met damp. Het wind aspect geeft een acuut en snel verloop aan, de hitte duidt op de roodheid, jeuk, branderigheid en pijn, de damp factor duidt op de in 2e fase ontstane blaasjes. Een behandeling bestaat dan ook uit het weghalen van de hitte en wind en het afvoeren van de damp. Dit kan door het prikken of masseren van de acupunctuurpunten of het voorschrijven van kruiden. Vaak worden kruiden niet toegepast omdat er al medicatie wordt gebruikt vanuit de standaard medische behandeling. Zelfmassage met gebruik van drukpunten is deels mogelijk, informeer hiervoor uw TCG therapeut.

Wat kun je zelf doen

Voeding

Blaasjes