Artrose

Behandeling Artrose met Tuina massage en Acupunctuur.

Ziektebeeld

Artrose en artritis worden vaak onder een noemer genoemd maar zijn totaal verschillend. Artrose is een aandoening van het kraakbeen in het gewricht. Het kraakbeen bevind zich aan de botuiteinden en zorgt voor beperking van de wrijving van het bot. Doordat door ouderdom, veel gebruik of trauma, het kraakbeen is beschadigd ontstaat wrijving in het gewricht waardoor er pijn en stijfheid van het gewricht ontstaat. Vandaar dat artrose meestal wordt aangeduid als gewrichtsslijtage. Aantoning van artrose gebeurd meestal op indicatie van de klachten. Röntgenfoto's tonen meestal geen slijtage van het gewricht aan. Artritis is een gewrichtsontsteking en ontstaat vaak acuut. Het geeft ook dezelfde klachten aangevuld met roodheid en zwelling van de gewrichten. Daarnaast is er vaak koorts en een echt ziekgevoel. Dit wordt veelal veroorzaakt door infecties. De ontstekingsreacties bij artritis versnellen het proces van botveranderingen en -deformaties

Ziekteverloop

Artrose verschijnselen ontstaan in de loop van de tijd. Het begint vaak met verdikkingen en stijfheid, waarna pijnlijkheid volgt. Het is veelal beperkt tot 1 of enkele gewrichten. Daarnaast kunnen er roodheid en zwellingen ontstaan al spreek je dan van een ontsteking (artritis). Als de artroseverschijnselen lang aanhouden kunnen er botveranderingen ontstaan door verandering in gebruik, ontstaan vanuit de pijn en stijfheid. De klachten zijn veelal het ergst in de ochtend bij het opstaan of na een rustperiode. Beweging en warmte verminderen meestal ook de pijn.

Risico’s

In de loop van de tijd verergeren vaak de klachten en kunnen er botveranderingen ontstaan waardoor er nog meer klachten ontstaan. Ook kunnen de pijnstillers welke worden voorgeschreven maagklachten geven.

Medische behandeling

Een medische behandeling voor artrose bestaat niet. Veelal wordt gebruik gemaakt van pijnstillers als paracetamol, ibuprofen, diclofenac of naproxen. Deze medicatie zorgt niet voor betere beweging of herstel van de gewrichten. De laatste 3 kunnen wel maagklachten gaan geven. Soms wordt er fysiotherapie en oefeningen voorgeschreven. Als klachten lang aanhouden worden soms injecties in de gewrichten toegepast of geopereerd. Voor heupen en knieën worden steeds meer operaties voor vervanging van het gewricht toegepast.

Wat kun je zelf doen

Voeding

Beweging

Divers

Wat kan Acupunctuur en Tuina massage doen

Voeding

Het belangrijkst voor acupunctuur en massage is het oplossen van de pijnklachten. Dit zorgt ervoor dat je het gewricht weer op een normale manier gaat gebruiken. Daarnaast zal er worden gewerkt aan de oorzaak en het weer vrij maken van het gewricht waardoor deze in functionaliteit verbeterd. Afhankelijk van de oorzaak wordt de behandeling op de persoon afgestemd, gecombineerd met oefeningen en zelfmassage. Dat hier geen punten voor gebruik worden genoemd is omdat het afhankelijk is van waar het gewricht zich bevind.