Acné

Behandeling Acné met Tuina massage en Acupunctuur.

Ziektebeeld

Bij acne heb je last van puistjes, mee-eters, rode vlekken of huidcysten op je gezicht of je lichaam (veelal borst en bovenste deel rug). Veelal komt acne voor in de jeugd. In de pubertijd staat acne in verband met de hormonale veranderingen. Talgklieren scheiden veel talg af, waardoor de poriën verstopt raken. Het probleem kan erfelijk zijn of worden veroorzaakt door medicatie en cosmetica. Afhankelijk van de ernst, locatie en uiterlijke verschijning worden namen toegevoegd aan de Acné en worden deze genoemd Vulgaris , Conglobata, Fulminans, Infantum, Ectopica en Rosacea.

Ziekteverloop

In veel gevallen eindigt de Acné Vulgaris vanzelf bij het volwassen worden zonder blijvende littekens te veroorzaken.

Risico's

Vooral het krabben en pulken aan de puistjes / korstjes geven een vergrote kans op littekenvorming. Acné Conglobata laat wel littekens achter.

Medische behandeling

De medische behandeling bestaat uit symptoombestrijding. In de meeste gevallen biedt diepte reiniging van de huid met chemische substanties tijdelijk voldoende uitkomst. Als dit niet helpt volgt een gebruik van medische zalven welke corticosteroïden, isotretinoine en teer kunnen bevatten. Vaak wordt er ook antibiotica voorgeschreven. Voor vrouwen brengt biedt gebruik van de pil soms uitkomst. Het aanpassen van westerse voedingsvoorschriften (diëten), bieden onvoldoende uitkomst

Wat kun je zelf doen

Probeer ook de volgende onderdelen (bij allergische reacties stoppen)

Wat kan Acupunctuur en Tuina massage doen

De chinese geneeskunde maakt bij acné onderscheidt in kleur, locatie, vloeistof gevuld zijn, hitte, jeuk, acuut of chronisch. Naast deze punten hebben de emoties, stress, voeding, gebruik van medicatie en chemische middelen ook hun invloed op de vorming van puistjes. Bezien vanuit deze punten zijn verschillende behandelingen mogelijk. Een algemene behandeling bestaat vanuit de chinese geneeskunde niet, iedereen is verschillend dus zijn ook de behandeling en adviezen verschillend. Behandeling vindt plaats door acupunctuur of chinese massage aan te vullen met voedingsadviezen, zelfmassage en leefstijlaanpassingen.